Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Instruiți ca să muncească mai bine cu pacienții cu TB. Rolul echipelor multidisciplinare în prevenirea întreruperii tratamentului

Instruiți ca să muncească mai bine cu pacienții cu TB. Rolul echipelor multidisciplinare în prevenirea întreruperii tratamentului

29.06.2018 12:32
9148
0 Comentarii

Deși au funcții diferite, scopul echipei este unul comun – să prevină și să controleze mai bine bolnavii de TB din Moldova. Însă și acești specialiști au nevoie de instruire continuă pentru a putea face față provocărilor. Pentru ei, săptămâna trecută, au fost organizate training-uri tematice de către Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) și Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”.

În Moldova există acum, inclusiv cu partea stângă a Nistrului, 42 de centre de suport pentru tratamentul pacienților cu TB. 10 au fost deschise în 2011, iar 32 – anul trecut. Toate cu suportul financiar al Fondului Global de luptă cu HIV/SIDA, TB și Malarie. Scopul acestor centre este să-i ajute pe bolnavii cu TB să ducă tratamentul până la capăt. De asemenea, specialiștii din aceste centre le oferă bolnavilor, pe lângă asistența medicală, asistență socială și psihologică. De rând cu ei, această consiliere o primesc toți cei care au intrat în contact cu bolnavul – familia, prietenii, vecinii, etc.

La trainingul organizat de Centrul PAS au participat aproximativ 130 de specialiști, psihologi, asistenți sociali și asistenți DOT. Aceștia au învățat diverse modele de asistență psihologică, precum atitudinea față de pacient, cum trebuie abordat acesta încât să fie convins că trebuie să se trateze, prevederi din legislația cu privire la alocațiile, indemnizațiile și ajutoarele sociale, de ce este important tratamentul sub observație directă și tratamentul sub observație video, cum se face monitorizarea persoanelor care au contactat cu bolnavul de tuberculoză, modul în care sunt investigate grupurile de risc, etc. Trainingul a durat 4 zile, timp în care specialiștii au fost împărțiți pe grupuri de interese și au participat la exerciții practice.

La Nisporeni niciun pacient cu TB nu a abandonat tratamentul

Am reușit să stăm de vorbă cu câțiva specialiști ai Centrelor de suport al pacienților cu TB. I-am întrebat despre experiențele practice în munca de zi cu zi și ce au aflat nou în cadrul instruirii.

Irina Bârnă, psiholog Centrul de suport al pacienților cu TB din Ștefan Vodă. „În cadrul instruirii am luat mai curând lucruri utile, decât informații noi. La training s-a vorbit despre psihologia pentru copii. Pacienții cu tuberculoză au copii care la fel fac parte din grupul nostru de lucru, și vom cunoaște mai bine tehnicile de lucru cu ei. La general, trainingul a fost util, iar informația îmi va folosi nu doar în lucrul cu pacienții bolnavi de tuberculoză”.

Pe lângă aceasta, specialiștii au ținut să spună ce înseamnă la modul practic lucrul cu pacienții cu TB. Potrivit acestora, bolnavii beneficiază de trei tipuri de îngrijiri - medicală, socială și psihologică.

Nina Ioniță este medic ftiziopneumolog în Spitalul Raional Nisporeni. Ea spune că Centrului de suport al pacienților cu TB a fost deschis anul trecut. Specialista povestește că din cauza specificului pacienților a fost complicat să-și adune echipa. Cu puțin efort a reușit s-o închege, iar acum spune mândră că niciun pacient nu a abandonat tratamentul de la deschiderea Centrului.

 „Nimeni nu voia să lucreze cu pacienții bolnavi de tuberculoză. În lipsă de cadre, am decis eu să fiu asistentul social. Când centrul s-a deschis la Nisporeni, au venit specialiști noi. A apărut psihologul, un asistent social, un suporter DOT. Am reușit să le oferim o mai mare atenție pacienților. Cele 20 de minute pe care le are ftiziopneumologul pentru un pacient nu sunt suficiente. Noi îi oferim mai mult timp”, explică Nina Ioniță.

De altfel, spune Nina Ioniță, tratamentul sub supraveghere este esențial pentru diminuarea numărului de pacienți care formează rezistență la medicamentele antituberculoase. Dacă pacientul întrerupe tratamentul, acesta riscă să dezvolte o formă mai gravă de TB, rezistență la medicamente. În plus, pacienții care acceptă tratamentul supravegheat, are și diverse facilități sociale. Medicul ne-a explicat pașii pe care-i face echipa pentru a-l convinge pe bolnav să se trateze.

 

Aurica Ciobanu, asistent social în cadrul Centrului de suport al pacienților cu TB din Căușeni: „Sunt angajată de o lună la Centru și tot ceea ce am aflat în cadrul trainingului îmi va fi util în lucrul cu persoanele bolnave de tuberculoză, familiile acestora, copiii. Un mare plus al acestui training a fost socializarea dintre asistenți, schimbul de experiență și de contacte. Am consolidat cunoștințele în ceea ce înseamnă managementul de caz. Am fi vrut să avem mai multe studii de caz. De exemplu – cum poți să înscrii o persoană bolnavă de TB la Oficiul pentru ocupare forței de muncă”.

Nici un abandon timp de un an

„După ce depistăm pacientul, echipa formată din epidemiolog și pneumoftiziolog merge la el în vizită. Acolo aflăm cu cine a contactat, care sunt condițiile de trai. Dacă aflăm anumite subtilități, următoarea săptămână trimitem asistentul social pentru a-i găsi niște facilități, servicii sociale. Asistentul depistează probleme pe care poate nu le-am văzut inițial”, subliniază Nina Ioniță.

Munca psihologului este indispensabilă centrelor. De aceea este important ca aceștia să aibă deprinderi și cunoștințe pentru a putea lucra cu pacienții cu TB. Un pacient cu TB, adaugă specialista, poate intra în depresie la aflarea diagnosticului. Din acest motiv e nevoie de consultul psihologului. Datorită acestei abordări, la Centrul de suport din Nisporeni nu a fost înregistrat niciun abandon de la deschidere.

„se poate întâmpla să întrerupă tratamentul pentru o zi sau o săptămână, dar nu-l abandonează în totalitate. Dacă pacientul a întrerupt tratamentul, psihologul discută chiar și câte o oră despre importanța primirii medicației. Lucrul medicului ftiziopneumolog se ușurează substanțial în acest caz”, explică Nina Ioniță.

Acum, 56 de pacienți din Nisporeni beneficiază de asistență la centrul de suport din raion. În total, de la deschidere, centrul a avut 85 de beneficiari. Persoanele care s-au tratat primesc în continuare consiliere psihologică. Cei care sunt în tratament au parte atât de ajutor social, cât și de consiliere psihologică. Centrul vine și în ajutorul medicinei primare, mai ales în localitățile unde nu există nici medic de familie și nici asistent social.

„În raionul Nisporeni avem 7 localități unde nu avem deloc medici sau asistente medicale. Asistenta medicală nu cunoaște populația, iar medicul nici atât, pentru că el are 6.000 de populație. De multe ori, când luăm o persoană la evidență, ajungem la concluzia că persoana dată ar fi trebuit demult să fie în grupul de risc”, a subliniat Nina Ioniță.

Despre importanța consilierii psihologice și sociale în lucrul cu pacienții cu TB ne-a vorbit și Tatiana Boboc, de doi ani și jumătate asistentă socială în centrul comunitar din Hâncești. Specialista spune că deschiderea, în 2011, a centrului de suport este o mare realizare pentru raion. Anul trecut, de exemplu, din 10 persoane care au întrerupt tratamentul, 8 au fost convinse să-l ducă până la capăt.

 „Cel mai recent caz este al unui pacient care a abandonat tratamentul la câteva săptămâni până la finalizare. Am mers ambele la domiciliul acestuia - asistenta socială și psihologul. Am făcut consiliere cu el și familia. La început era foarte speriat, chiar s-a ascuns. Am reușit, totuși, să discutăm cu el destul și să-l convingem să revină în tratament”, a explicat Tatiana Boboc.

Beneficiarii Centrului sunt în special pacienții social-vulnerabili, spune asistenta. Astfel, pe lângă consilierea psihologică, acești oameni au nevoie în primul rând de asistență socială. De curând, a ajutat un pacient să-și facă actele de invaliditate. „Persoana nu avea acte, iar din această cauză și-a pierdut grupa de invaliditate. L-am ajutat să-și facă toate actele necesare. Pacientul se tratează, are grupă de invaliditate și ajutor social”, spune Tatiana. Acest caz demonstrează că, pe lângă problema medicală, pacienții își pot rezolva cu ajutorul specialiștilor de la Centru și problemele de ordin social.

Ce face psihologul

În cadrul training-ului am întâlnit-o și pe psihologul Cristina Roșca, angajată a Centrului de suport din Dondușeni. Rolul psihologului în cadrul Centrelor de suport este de a-l face pe pacient mai compliant la tratament prin utilizarea diferitor tehnici.

„Reacția pacientului la boală poate fi diferită - negare, furie, depresie, refuzul de a lupta. Noi încercăm să-l ținem în tratament, să reducem riscul de abandon”, a explicat Cristina Roșca.

Realitatea, spune Cristina, arată că, adesea, după ce pacientul este consiliat de psiholog își schimbă percepția față de propria boală. Pacientul adoptă o atitudine adecvată față de boală, ceea ce are un efect pozitiv asupra tratamentului. Pe lângă pacient, psihologul lucrează și cu familia acestuia, cu persoanele care au contactat cu acest pacient.

Centrele de suport al pacienților cu TB sunt deschise pe lângă cabinetul medicului ftiziopneumolog. Un studiu de audit clinic al cazurilor de tuberculoză multidrog rezistentă, realizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) arată că rata de succes a tratamentului pentru această categorie de pacienții, asistați de aceste centre, de 72,4%, față de 62,4% cât este printre pacienții care nu beneficiază de acest suport. În același timp, rata de abandon a tratamentului este de 5,3 pentru pacienții care primesc suportul centrelor și de 21,4 – pentru cei care nu beneficiază de asistența lor.

Notă: Trainingul „Instruirea psihologilor din echipele multidisciplinare ale Centrului de suport al tratamentului pacienților cu TB în condiții de ambulator și Instruirea asistenților DOT și asistenților sociali din echipele multidisciplinare ale Centrelor de suport al tratamentului pacienților cu TB în condiții de ambulator” pentru echipele multidisciplinare din cadrul Centrelor de suport a pacienților cu TB a fost organizat de Centrul pentru Politici și Analize (Centrul PAS) în colaborare cu Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, în cadrul proiectului. „Consolidarea controlului tuberculozei în Republica Moldova”, finanțat de Fondul Global de luptă cu HIV/SIDA, TB și Malariei.


Comentarii
Comentează