Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Republica Moldova, lider la implementarea noilor strategii de testare la HIV conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății

Republica Moldova, lider la implementarea noilor strategii de testare la HIV conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății

14.09.2024 8:37
395
0 Comentarii

Centrul PAS prezintă în perioada 10-12 septembrie experiența Republicii Moldova în adoptarea noilor strategii de testare la HIV conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Evenimentul are loc la Chișinău în cadrul unui dialog regional la care sunt discutate politicile țărilor din Europa de Est și Asia Centrală în de testare la HIV.

Coordonatori ai Programelor Naționale HIV și reprezentanți ai laboratoarelor naționale de referință pentru infecția HIV din Ucraina, Armenia, Azerbaidjan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan și Georgia vor cunoaște pe teren cum lucrează sistemul național de testare la HIV și vor împărtăși cele mai bune practici în domeniu. La eveniment participă și membri ai Biroului Regional OMS și ai Alianței pentru Sănătate Publică, reprezentanți ai birourilor de țară OMS, UNAIDS, reprezentanți UCIMP ș ANSP.

„Trăim într-o eră a provocărilor globale, iar pandemia HIV rămâne o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Centrul PAS, împreună cu alți parteneri naționali și regionali, a participat la facilitarea furnizării de asistență tehnică la nivel regional și național pentru a accelera punerea în aplicare a testării HIV simplificate, descentralizarea și confirmarea rapidă a diagnosticului HIV pentru inițierea tratamentului ARV. Mă bucur că Moldova este un exemplu de bune practici în acest sens”, a menționat Sergiu Gherman, directorul Centrului PAS.

Republica Moldova a reușit să reducă de zeci de ori numărul de zile în așteptarea diagnosticului la HIV. De la 85 de zile cât dura perioada de la primul test pozitiv și până la confirmarea diagnosticului HIV în anul 2017, la o zi în anul 2023. Astăzi o persoană diagnosticată cu HIV poate iniția tratamentul antiretroviral în aceiași zi cu primul test pozitiv. 80 la sută din persoanele diagnosticate cu HIV și-au aflat statului în primele 48 de ore în anul 2022.

„Republica Moldova este una dintre puținele țări care respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind introducerea testelor rapide. Pe lângă aceste rezultate încurajatoare, Moldova a reușit să descentralizeze serviciile de diagnosticare la HIV ceea ce a dus la apropierea lor de cetățeni, iar purtătorii de HIV vor începe tratamentul mai repede și vor ține sub control încărcătura virală pentru a se bucura de viață alături de familie și prieteni”, a declarat Veaceslav Grankov, ofițer al Biroului regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății.

Participanții la dialogul regional pentru implementarea noilor strategii de testare la HIV de la Chișinău au discutat despre simplificarea procedurilor de acces la testele rapide și începerea tratamentului antiretroviral. Totodată, reprezentanții din cele opt țări din Europa de Est și Asia Centrală prezenți la dialog au făcut schimb de experiență despre trecerea la noii algoritmi de screening și testare la HIV pornind de la recomandările OMS asigurarea cu teste rapide la HIV.

 

„Experiența Republicii Moldova este un exemplu pentru alte țări care sunt în căutare de resurse și o abordare pro activă. Din păcate multe state au rămas cu legislația și mecanismele de răspuns la HIV ancorate în trecut. Moldova a demonstrat că situația poate fi schimbată dacă există comunicare între autorități și societatea civilă, multă dedicație și argumente în favoarea noilor forme de testare la HIV”, a menționat Tatiana Perepelița, coordonatoare de proiect la Alianța pentru Sănătate Publică din Ucraina.

 

Dialogul regional de politici cu prezentarea de experiențe a țărilor care au adoptat noi strategii de testare la HIV este organizat în comun cu Biroul Regional al OMS pentru Europa în cadrul proiectului regional „Sustenabilitatea serviciilor pentru grupuri cheie din Europa de Est și Asia Centrală (EECA)”, finanțat de Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei și Malariei.


Комментарии
Добавить комментарий