Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Viitorul fără fumat. Ajutăm adolescenții să combată manipularea industriei de tutun și să aleagă modul sănătos de viață

Viitorul fără fumat. Ajutăm adolescenții să combată manipularea industriei de tutun și să aleagă modul sănătos de viață

08.08.2024 10:21
851
0 Comentarii

Peste două sute de adolescenți și adolescente au învățat cum să evite manipularea industriei tutunului și care sunt efectele fumatului indiferent de forma de țigaretă asupră dezvoltării și sănătății lor. Activitățile de instruire au avut loc în taberele „Romantica” din raionul Cahul, „Alunelul”, „Cireșarii” și „Poienița Veselă” din municipiul Chișinău.

Adolescenții au improvizat dialoguri cu semenii lor, au participat la jocuri de rol, au dezlegat rebusuri și au făcut prezentări despre riscurile fumatului la vârstă fragedă. Aceste activități au fost organizate în cadrul campaniei desfășurate în mai multe tabere de odihnă din țară de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, ca parte a proiectului „Viitorul fără fumat”.

„Datele statistice arată că tinerii sunt cel mai vulnerabil grup în fața intereselor industriei tutunului. Astăzi unul din trei adolescenți a consumat cel puțin odată produse de tutun și nicotină. În situația când autoritățile mai întârzie să pună în practică măsuri de contracarare a acestui fenomen, singura soluție rămâne informarea tinerilor despre pericolele fumatului și deconspirarea tehnicilor de manipulare folosite de producătorii de țigarete”, a spus Sergiu Gherman, directorul Centului PAS.

Campania de instruire a adolescenților pune accentul pe explicarea riscurilor pe care le ascund în sine țigaretele indiferent de forma lor de comercializare, modul de atragere a tinerilor în consumul de tutun și nicotină, precum și felul cum acționează acestea asupra sănătății și dezvoltării adolescenților. Activitățile de instruire au fost desfășurate de instructoarele Liliana Arnăut, medic specialist în cadrul Direcției promovarea sănătății a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, și Cristina Gherciu, asistentă socială la Centrul de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”. Instructoarele au o vastă experiență în promovarea modului sănătos de viață și a lucrului cu adolescenții.

Într-o societate în care adolescenții au acces la produsele de tutun și nicotină, spune Cristina Gehrciu, doar informarea corectă despre riscurile asociate fumatului îi poate ajuta pe tineri să evite provocările.

„Adolescenții cunosc multe despre riscuri și tactici de manipulare, dar au nevoie de mai multă comunicare pentru a ști cum să facă față unor provocări reale. Noi îi ajutăm să găsească răspunsul corect la situațiile concrete, să înțeleagă mai bine felul cum acționează industria tutunului prin diferite mijloace și să aibă cunoștințe pentru a face o alegere corectă în favoarea sănătății lor”, a spus Cristina Gherciu.

Liliana Arnăut le explică adolescenților cum acționează nicotina asupra dezvoltării lor. Ea spune că tinerii sunt la curent cu toate formele de țigarete din vânzare, dar ceea ce le lipsește, sunt cunoștințele despre efectele tutunului și a nicotinei asupra sănătății lor.

„Ei dețin doar informațiile oferite de producători, dar nu știu despre substanțele toxice care le conțin țigaretele. Dincolo de activitățile noastre, tinerii au nevoie de o continuă comunicare cu colegii, învățătorii și părinții despre riscurile fumatului. Numai împreună vom reuși să menținem această generație mai departe de formele diferite de țigarete existente astăzi pe piață”, a menționat medicul.

Promovarea modului sănătos de viață este un obiectiv al taberei „Alunelul” din municipiul Chișinău. Dina Zorila, directoarea adjunctă a taberei, spune că adolescenții au nevoie de instruire permanentă pentru a se proteja de manipularea agresivă din partea industriei tutunului. 

„Adolescenții sunt la vârsta provocărilor când orice tentație li se pare o provocare pe care ar trebui să o încerce. Fumatul face și ei parte din aceste încercări, iar noi ne străduim să le punem la dispoziție toate informațiile pentru a le oferi o alternativă sănătoasă. Instruirea le-a adus mai multe detalii despre substanțele periculoase din țigarete, felul cum acționează nicotina asupra organismului și capcanele plasate de industria tutunului pentru racolarea noilor fumători”, a mai spus Dina Zorila.

În cadrul proiectul „Viitorul fără fumat” vor fi organizate sesiuni de informare în școli și centrele prietenoase tinerilor, de asemenea vor fi pregătiți formatori din rândurile cadrelor didactice și specialiștilor în sănătate pentru promovarea unui stil de viață fără fumat. Totodată, va fi elaborat un ghid care să ajute tinerii să înțeleagă riscurile pentru sănătate provocate de consumul de tutun, compoziția chimică a diferitor tipuri de țigări și bolile pe care le provoacă. Proiectul „Viitorul fără fumat” se desfășoară în perioada aprilie-decembrie 2024 și este finanțat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, din mijloacele Fondului măsurilor de profilaxie și prevenirea riscurilor de îmbolnăvire.

Raportul Global al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind tendințele prevalenței consumului de tutun, publicat în ianuarie 2024, arată că Republica Moldova este singura țară din Europa și una dintre cele șase țări din lume în care prevalența consumului de tutun este în creștere. Estimările pentru anul 2022 arată că prevalența consumului de tutun printre tineri, începând cu vârsta de 15 ani, a fost de 28,2% pentru ambele sexe. Tinerii sunt atrași acum atât țigările clasice, dar și de cele electronice și produsele din tutun încălzit.

Sursa: SanatateInfo.md


Комментарии
Добавить комментарий