Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Legea medicamentului, o promisiune „îngropată” în sertarele Ministerului Sănătății

Legea medicamentului, o promisiune „îngropată” în sertarele Ministerului Sănătății

05.10.2023 18:46
1630
0 Comentarii

De cel puțin zece ani, autoritățile Republicii Moldova au făcut promisiuni în legătură cu dezvoltarea unui cadru legal în domeniul Medicamentului care să corespundă normativelor europene, dar și avansului tehnologic în domeniu.

Această retorică a fost preluată în ultimii trei ani și de guvernarea pro-europeană, începând cu 2020. Cu o piață extrem de mică și neatractivă pentru marii producători, cu capacități reduse de producere a medicamentelor și interese mari revendicate de marile rețele de depozite și farmacii, Republica Moldova a rămas în continuare cu o legislație veche și neadaptată nevoilor oamenilor, pentru care medicamentele sunt în continuare un lux nepermis. 

Ministerul Sănătății nu și-a îndeplinit propriile termene setate pentru elaborarea legii, iar ultimele încercări de a completa unele articole din Legea medicamentului demonstrează că autoritățile nu au nici acum o viziune comună despre cum trebuie dezvoltată și aplicată noua lege. 

Odată cu învestirea Guvernului Gavrilița, Executivul și-a asumat reformarea domeniului medicamentului, al farmaciei și al dispozitivelor medicale. Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022, aprobat prin HG nr. 235/2021 prevedea la acțiunea 10.23 elaborarea până în decembrie 2022 a trei Hotărâri de Guvern distincte pentru cele trei domenii. 

Niciuna dintre cele trei activități nu a fost realizată în anul 2022. În 2023, Ministerul Sănătății a elaborat un alt Plan de acțiuni prin care și-a asumat un nou termen pentru Legea Medicamentului. În noul Plan însă nicio activitate nu mai prevede termene exacte de realizare, ci doar trimestrul în care Executivul se angajează să livreze rezultatele promise. 

Astfel, Planul de Acțiuni pentru anul 2023, aprobat prin ordinul Ministerului Sănătății nr. 154 din 2 martie, prevede „aprobarea proiectului de lege al medicamentului în vederea asigurării accesului populației la medicamente accesibile după preț, calitative și eficiente”, cu termenul de realizare în trimestrul IV”. 

Pe data de 30 martie, pe Particip.Gov.md, Ministerul Sănătății publica anunțul de intenție cu privire la inițierea elaborării Legii Medicamentului. Societatea civilă avea la dispoziție 7 zile lucrătoare pentru a se expune. Anunțul nu era însoțit de niciun document, notă informativă sau alte informații relevante pentru elaborarea proiectului și direcțiile de dezvoltare dorite. 

După expirarea termenului acordat pentru expedierea sugestiilor, Ministerul Sănătății nu a mai publicat proiectul de Hotărâre, așa cum prevede Legea nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, respectiv procesul de consultare publică a fost întrerupt fără ca obiectivul să fie dus la bun sfârșit. Un proiect al Legii Medicamentului nu a fost pus nici pe masa Guvernului pentru aprobare. 

În schimb, după 4 luni, Ministerul Sănătății publică un proiect de hotărâre din care se înțelege că intenționează să modifice doar un articol din Legea cu privire la medicamente. Proiectul (LINK AICI) viza interzicerea fabricarea de medicamente bazate pe steroizi anabolizanți și androgeni. Subiectul este unul sensibil, întrucât Republica Moldova a ajuns să fie cunoscută în întreaga lume pentru producția și vânzarea ilicită de anabolizanți, în timp ce restul statelor europene au interzis deja de mulți ani orice producție de acest fel. Proiectul a fost inițial inclus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 30 august, dar până la începerea ședinței proiectul a fost retras, fără explicații. Nici până la această dată Ministerul Sănătății nu a mai inclus proiectul din nou pentru aprobare, deși serviciul de presă al Guvernului a menționat la solicitarea presei că proiectul „va fi inclus cu unele modificări cât de curând pe ordinea de zi a unei ședințe ulterioare” (LINK AICI). 

Proiectul de lege care vizează interzicerea fabricării de steroizi anabolizanți, unul de o importanță majoră de altfel, demonstrează totuși o abordare fragmentară și lipsa de viziune complexă și comprehensivă în domeniul Medicamentului, or, această măsură ar fi trebuit să fie doar o componentă a noii Legi a medicamentului, așa cum guvernarea și-a asumat prin propriile documente de politici.

Un alt proiect de lege promovat tot de Ministerul Sănătății la sfârșitul lunii septembrie demonstrează aceeași abordare fragmentară – Guvernul încearcă din nou să redreseze unele probleme din domeniu, fără să schimbe complet legea, ci doar să vină peste un cadru legal învechit cu unele soluții temporare. 

Pe data de 26 septembrie, pe platforma Particip.Gov.Md, la consultări publice a fost publicat Proiectul HG cu privire la aprobarea Regulamentului privind modul de înființare si subvenționare de stat a farmaciilor în localitățile rurale. Proiectul Regulamentului se va afla în dezbateri publice până mâine. Menționăm în acest context că Ministerul Sănătății a renunțat în 2023 la elaborarea Proiectului de lege cu privire la activitatea farmaceutică. Dagoș Guțu, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a declarat în presă că la aprobarea unui nou proiect al Legii privind activitatea farmaceutică s-a renunțat temporar (LINK AICI).

În timp ce lipsa farmaciilor în localitățile rurale este o problemă recunoscută de toate guvernările, încercarea izolată de soluționare a acesteia, neglijând celelalte lacune legislative, nu va avea efectul scontat. Or, Republica Moldova se confruntă cu lipsa de medicamente accesibile și inovative, unele tipuri de medicamente nici nu sunt reglementate în legislație, iar supra-aglomerarea farmaciilor în mediul urban, mult peste normativele în vigoare, trădează breșe legislative. Astfel, amendarea nesfârșită a Legii medicamentului este și poate fi numită un eșec al guvernării.

În context este important de menționat că Legea cu privire la medicamente și Legea cu privire la activitatea farmaceutică sunt cele mai importante acte normative care reglementează orice aspect cu privire la medicamente în Republica Moldova, începând de la importul, calitatea, prețul și accesibilitatea lor în farmacii. Acestea au fost gândite însă pentru realitățile de acum 3 decenii – Legea cu privire la activitatea farmaceutică a fost elaborată în anul 1993 și a suferit zeci de modificări în 17 ani diferiți, iar Legea cu privire la medicamente – în anul 1998 și a fost amendată la diverse articole în 12 ani diferiți.

 

Sursa: SanatateInfo.md


Комментарии
Добавить комментарий