Acasă

Center For Health Policies and Studies

PETIȚIE: Cerem desecretizarea rapoartelor financiare ale CNAM și  prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală

PETIȚIE: Cerem desecretizarea rapoartelor financiare ale CNAM și prestatorilor de servicii medicale privind cheltuirea banilor acumulați din contribuțiile cetățenilor pentru polița medicală

10/2/2017 12:16 PM
9242
0 Comentarii

Solicităm Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova să facă publice rapoartele financiare privind modul în care sunt cheltuiți banii contribuabililor la asigurarea obligatorie de asistență medicală. Or, se știe că doar angajații și patronii contribuie la acest fond cu 9% lunar, bani care sunt alocați ulterior prestatorilor de servicii medicale pentru acordarea asistenței medicale populației. Petiția poate fi semnată aici: https://www.petitieonline.com/desecretizare

Deși în fiecare an se acumulează tot mai mulți bani publici în sănătate (peste 6 miliarde de lei în 2017), calitatea serviciilor medicale prestate nu devine mai bună, iar oamenii nu știu pentru ce au fost cheltuiți banii lor. Din contra, domeniul stagnează, iar încrederea populației în acest sistem, conform sondajelor, e în cădere liberă. Cu toate că există o listă impresionantă de servicii medicale de care pot beneficia persoanele asigurate, 70 la sută dintre moldoveni cred că poliţa de asigurare medicală nu-şi merită banii.

Dreptul de a cunoaște volumul de servicii medicale contractate de la prestatorii de servicii medicale atât din sectorul public, cât și din cel privat, precum și sumele de bani alocate se regăsește în cel puțin două legi în vigoare – Legea privind accesul la informație și Legea privind transparența în procesul decizional.  

Am constatat că nici CNAM și nici prestatorii de servicii medicale nu prezintă public niciun raport financiar detaliat al veniturilor și cheltuielilor pentru serviciile prevăzute în contractele de acordare a asistenţei medicale. Astfel, noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem expres ca rapoartele financiare ale CNAM și ale prestatorilor de servicii medicale, privind cantitatea serviciilor, sumele alocate și cheltuite, să fie publicate pe pagina oficială web a CNAM și a instituțiilor medicale și farmaceutice, or, banii sunt ai cetățenilor și nicidecum ai autorităților și instituțiilor.

În contextul celor menționate mai sus cerem responsabilizarea CNAM și a prestatorilor de servicii medicale în asigurarea transparenței cheltuirii banilor publici, destinați prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală. Mai mult, autoritățile publice sunt obligate să ofere informații despre cheltuirea acestor bani publici oricărui cetățean al statului Republica Moldova.

Ne dorim o asanare a sistemului sănătății. Mai mult, ne dorim să luăm parte la luarea deciziilor, așa cum e firesc să se facă într-un stat care pretinde că e democratic și pe care îl interesează problemele cetățenilor.


Comments
Add new comment