Acasă

Center For Health Policies and Studies

Centrul PAS a făcut totalurile proiectului „MOMENTUM-Imunizarea de rutină, Transformare și Echitate”

Centrul PAS a făcut totalurile proiectului „MOMENTUM-Imunizarea de rutină, Transformare și Echitate”

3/27/2024 12:35 PM
783
0 Comentarii

200 de lucrători medicali, dar și peste 700 de femei gravide și persoane cu vârsta 45+, care suferă de boli cronice, au participat la instruiri de informare și schimbare a atitudinii față de imunizare, în cadrul proiectului „MOMENTUM-Imunizarea de rutină, Transformare și Echitate”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), finanțat de USAID și JSI.

Rezultatele acestuia au fost prezentate, zilele trecute, în cadrul unui eveniment public. Tatiana Cotelnic-Harea, coordonatoarea proiectului a menționat, la deschidere, că proiectul este unul valoros atât pentru comunitatea medicală, care trebuie să explice pacienților, cu fapte și dovezi, importanța imunizării împotriva maladiilor care pot fi prevenite prin vaccinare, cât și pentru pacienți, care din cauza miturilor și informațiilor false, au nevoie de informații corecte din partea specialiștilor.

Proiectul în sine a avut scopul să crească nivelul de informare și conștientizare a importanței imunizării, fiind utilizate instrumente și tehnici de comunicare inedite, plasând vaccinarea ca parte componentă a modului sănătos de viață.  Pe parcursul proiectului au fost instruiți medici de diverse specializări, reprezentanți ai societății civile din domeniul sănătății și pacienți.

Tatiana Cotelnic-Harea: „Toate activitățile cu grupurile cheie, femei însărcintate și persoane cu vârsta de 45+ cu maladii cornice, au fost implicați în jocuri de rol, construite în baza unor mesaje cheie despre vaccinare specifice pentru grupul selectat.  Această metodă a predispus participanții la o comunciare mai deschisă despre modul sănătos de viață, care presupune și imunizarea”.

Pentru implementarea acestui proiect, al cărui scop principal a fost schimbarea comportamentală față de imunizare prin implicarea mai multor actori medicali și non-medicali, a comunității în procesul de promovare a vaccinurilor, au fost realizate studii care au cercetat barierele pacienților și specialiștilor medicali față de imunizare.  

„Ce implică această schimbare comportamentală? În primul rând acest lucru presupune identificarea barierelor pe care le întâmpină oamenii în drumul lor către imunizare, ce factori influențează atingerea scopului – adică imunizarea propriu-zisă. S-au făcut studii și create profilurile comportamentale celor care ezită sau refuză să se vaccineze, iar în baza lor au fost elaborate strategii de depășire a acestor bariere”, a menționat Tatiana Cotelnic-Harea.

Directorul Centrului PAS, Sergiu Gherman a menționat că promovarea imunizării în societate „are nevoie de eforturi continuie și coordonate din partea autorităților, profesioniștilor din domeniul sănătății, reprezentanților societății civile, dar și a societății în ansamblu. Pentru aceasta este nevoie de multiple campanii de informare și conștientizare a importanței vaccinării, combaterea miturilor, programe de educație în școli, evenimente comunitare, mesaje corecte și constante din partea medicilor”.

Mariana Gâncu, șefa Direcției Politici în domeniul Sănătății Publice și Urgențe în Sănătate Publică a menționat că pentru autoritatea în sănătate „protecția sănătății publice prin imunizare este o prioritate”. Funcționara a adus exemplul propriei familii care „este vaccinată de la mic la mare”, iar acest lucru îi ajută să depășească situațiile dificile create de maladiile infecțioase.

Nicolae Furtună, șeful Direcției maladii transmisibile din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a menționat că astfel de proiecte trebuie extinse și continuate, inclusiv în alte teritorii adminstrative și comunități, având în vedere pericolele apariției unor infecții pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina, dar și a diminuării ratelor de vaccinare a copiilor în ultimii ani.

„Anul trecut, Republica Moldova a avut 421 de cazuri de tuse convulsitvă printre copii. În acest an, în primele 2 luni avem deja 493 de cazuri de tuse convulsivă. În anul 2022 au fost doar șase cazuri, iar în 2021 – doar cinci. Acest lucru se întâmplă din cauză că micuții nu sunt vaccinați și aici e nevoie de intervenția noastră”, a precizat Nicolae Furtună.

 

Formatorii și facilitatorii insturiți în cadrul acestui proiect pot acum să își adapteze cursurile despre imunizare și pe alte teme de sănătate de interes pentru populație.

La evenimentul de închidere a proiectului au participat 25 de persoane, resprezentanți ai Ministerul Sănătății al  Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, ai sistemului medical și societății civile, implicați în activități de schimbare a comportamentului față de imunizare. Aceștia au analizat rezultatele proiectului, au făcut schimb de păreri și idei. Centrul PAS le mulțumește tuturor participanților, formatori și facilitatori, reprezentanți ai autorităților din sănătate pentru implicare și contribuție valoroasă în promovarea cunoștințelor despre vaccinare.


Comments
Add new comment