Acasă

Центр политики и исследований в здравоохранении

Am reușit: Pentru prima dată de la fondarea sa, Compania Națională de Asigurări în Medicină a publicat contractele semnate cu instituțiile medicale

Am reușit: Pentru prima dată de la fondarea sa, Compania Națională de Asigurări în Medicină a publicat contractele semnate cu instituțiile medicale

27.08.2020 9:56
6449
0 Comentarii

Sănătate INFO a promovat transparența în asigurări constant în ultimii ani, dar s-a lovit de lipsa de interes și de schimbare din partea fostelor guverne care erau obișnuite să păstreze în umbră date esențiale despre distribuirea resurselor și nu și-au schimbat poziția chiar dacă petiții și scrisori publice au fost transmise către autorități. Astfel, după un drum lung în care legislația a suferit modificări, în care am informat pacienții, legislatorii și factorii de decizie despre importanța transparenței financiare în sănătate, am obținut un consens.

CNAM a anunțat recent despre faptul că a realizat un modul care conţine contractele încheiate cu prestatorii de servicii medicale şi farmaceutic, tocmai pentru a creşte gradul de transparenţă şi acces la informaţiile despre instituţiile medicale şi farmaciile încadrate în sistemul de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) şi gestionarea surselor financiare din fondurile de asigurări.

Ce informații sunt publice acum

În primul rând, orice persoană interesată poate consulta contractele în baza cărora instituțiile medicale de orice nivel, fie că sunt publice sau private, prestează servicii medicale pe banii noștri, pe care îi plătim anual pentru polița medicală. Aceste informații sunt importante pentru societatea civilă, experți, legislatori și orice pacient care contribuie la fondul de asigurări și vrea să știe cum sunt împărțiți banii lui.

În al doilea rând, sunt diponibile contracte semnate cu firmele farmaceutice care eliberează medicamente compensate. Ce-i drept, contractele nu conțin niciun fel de date financiare, dar putem înțelege condițiile impuse și drepturile ambelor părți. De asemenea, sunt accesibile acum rapoartele trimestriale ale instituţiilor farmaceutice care primesc bani pentru eliberarea medicamentelor compensate. Aceste rapoarte ne permit să analizăm mai multe informaţii: ce medicamente compensate au fost eliberate în perioada raportată, ce sumă a fost plătită de asigurător, CDI-ul și denumirea comercială a medicamentului, cantitatea compensată, suma achitată de pacient și care a fost numărul de beneficiari finali.

Contractele pot fi consultate la acest LINK.

Lungul drum către transparență

În august 2017, Sănătate INFO, alături de mai multe organizații non-guvernamentale solicita public Guvernului Filip să nu se opună desecretizării contractelor din Sănătate. Un proiect de lege în acest sens era înregistrat de către deputata de atunci Oxana Domenti. Proiectul înregistrat de ea a fost primul pas cert către schimbare. Atât, CNAM, cât și Ministerul Sănătății au dat aviz negativ la acel proiect, încercând să propună modificări care să lase oricum în umbră cifrele și contractele. Totuși, după jumătate de an Legislativul a votat legea în ambele lecturi fără să fie denaturată intenția inițială, iar în decembrie 2017 președintele a promulgat legea. Modificarea inclusă atunci la Legea nr. 1585 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală arăta în felul următor:

  • să publice pe pagina sa web oficială, în termen de 5 zile de la data încheierii contractului de acordare a asistenței medicale (de prestare a serviciilor medicale), informația privind numărul și data contractului încheiat cu prestatorul de servicii medicale, privind spectrul și tipul serviciilor medicale contractate, precum și cea referitoare la volumul și modul de virare a mijloacelor financiare pentru serviciile medicale contractate.”

Această lege însă a fost sistematic încălcată. În cele din urmă, CNAM a publicat o listă simplă cu instituții medicale și suma contractată. La toate apelurile de a se conforma legii, acest lucru nu s-a întâmplat. Primele care au avut curaj să respecte legea au fost instituțiile medicale publice, iar abia recent s-au conformat și instituțiile medicale private. 

Recent, legislația a fost modificată cu alte completări importante care vor aduce doar avantaje transparenței. De această dată, modificările se referă la modul și volumul de informații privind medicamentele compensate ce trebuie făcute publice. Aceasta înseamnă că atât CNAM, cât și prestatorii de servicii farmaceutice trebuie să facă publice contractele semnate, dar și informații referitor la volumul, prețul și tipul medicamentelor eliberate. De asemenea, pentru prima dată CNAM este obligată expres să facă publice deciziile Consiliului de Administrație, iar Guvernul – să facă claritate în serviciile medicale prestate peste volumul de asigurări. Modificările au fost publicate în luna iulie și vor trebui aplicate la șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. 

„Contractele vor fi făcute publice”

Într-un interviu exclusiv pentru Sănătate INFO, directorul general al CNAM, Valentina Buliga, a promis că instituția va deveni transparentă, iar contractele vor fi publicate pe pagina web.

„Știu că și pe Dumneavoastră, dar și pe cetățenii Moldovei vă interesează cum se repartizează acele 8 miliarde de lei, care formează fondurile de asigurări în medicină și care sunt gestionate de către CNAM, care este calitatea acestor procese, cât de transparenți suntem noi și instituțiile medico-sanitare cu cheltuirea banilor publici. Trebuie să recunosc că nu am uitat acea dezbatere, pe care am avut-o pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie, când s-au introdus și anumite modificări în cadrul legislativ, astfel încât CNAM să devină o instituție mai transparentă, să publice acele contracte de prestări servicii cu instituțiile medicale, ca să se cunoască calitatea serviciilor, capacitatea fondurilor, mișcarea banilor. Trebuie să recunosc că la această etapă undeva aveți dreptate. Lucrăm acum intens asupra unui nou mecanism de publicare a contractelor semnate cu instituțiile medicale. Nu cred că este foarte relevant și nici informativ pentru cetățeanul simplu să publicăm doar valoarea și perioada contractului cu o instituție medicală”, a declarat atunci Valentina Buliga.

Menționăm că în acest an CNAM a contractat 455 de instituţii medicale, 221 de farmacii şi 1.197 de filiale ale acestora.


Комментарии
Добавить комментарий