Acasă

Centrul pentru politici și analize în sănătate

Campania „Mulțumesc, Doctore!” și-a desemnat câștigătorii. „Cuvintele frumoase ne ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”

Campania „Mulțumesc, Doctore!” și-a desemnat câștigătorii. „Cuvintele frumoase ne ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”

26.10.2018 16:19
15261
0 Comentarii

Internauții au putut să lase medicilor mesaje de recunoștintă, admirație, apreciere pentru felul în care au fost tratați. Selecția a fost realizată în baza voturilor și aprecierilor pe care le-a obținut fiecare dintre medicii nominalizați. 

Campania „Mulțumesc, Doctore” a încercat să apropie medicul de pacient și invers. Oamenii au fost îndemnați să le spună „mulțumesc” doctorilor cărora le datorează însănătoșirea, care le-au vorbit frumos, care în ciuda greutăților își fac meseria cu onestitate.

Numele Constantin Ostrofet de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 este cunoscut multor femei care au devenit mame. De profesie obstetrician-ginecolog, doctorul profesează de 25 de ani. În toată această perioadă a primit nașterea a mii de copii, iar pentru ceea ce face a obținut cele mai multe voturi - 22 la număr. Modest și vizibil emoționat, acesta a fost surprins atât de premiu, cât și de existenta unei astfel de campanii în care este apreciată munca de medic.

„Acest premiu este o adevărată bucurie pentru  întreaga breaslă de lucrători medicali, din care fac și eu parte. Pot să le spun mulțumesc pacienților și lui Dumnezeu pentru profesia pe care o am. Aceasta este una nobilă, care implică multa munca, efort si dedicare. Tu, ca specialist, primești o deosebită plăcere de a vedea și participa la nașterea unui om. Pentru mine cea mai mare bucurie este atunci când știu că și mama și bebelușul sunt sănătoși. Sunt bucuros când pot cu un mic „ceva” să ajut mămica și noua generație care vine să ne ia locul”, ne-a spus Constantin Ostrofeț.

De altfel, medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr.1 au fost printre cei mai apreciați de către pacienți.  Directorul instituției, Iurie Dondiuc, a venit și cu un mesaj de apreciere și încurajare pentru toți lucrătorii medicali. Acesta a declarat că existența unei astfel de campanii face ca numele medicilor care își dedică viața profesiei să fie auzit, iar binele pe care îl fac, să fie apreciat. Recunoștința pacienților îi obligă să fie mai corecți și mai buni.

„Faptul că Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 are cele mai multe voturi se datorează tuturor celor care activează, începând cu paznicul, infirmierele, asistentele și alții. Iată de ce, această înaltă apreciere, în care au fost nominalizate într-adevăr persoane respectate și profesioniste în meseria lor, noi o apreciem drept o activitate a întregii mari echipe a Spitalului Municipal nr. 1. Este important să atingi niște performanțe, dar trebuie să le și menții. Iată de ce acest premiu reprezintă o mare responsabilitate pentru noi”, a spus Dondiuc.

O altă câștigătoare este Angela Țurcan, și ea medic ginecolog-obstretician, dar și șefă a Secției de maternitate din Spitalul Raional Orhei.

„Sunt foarte surprinsă de acest premiu și trebuie să recunosc că e un premiu și apreciere nu doar al meu, ci al echipei Spitalului Raional din Orhei. Obstetrica și ginecologia este un lucru în echipă, iar eu fac parte din această mare familie de specialiști. Vreau să mulțumesc pacienților care au apreciat lucrul nostru. Foarte puține cuvinte de laudă auzim în ultima perioadă în adresa lucrătorilor medicali. Din păcate există mai multe critici în adresa noastră. Iar cuvintele frumoase ridică autoritatea și nivelul medicinei în țară”, ne-a declarat Angela Țurcan.

Alți doi premianți care au acumulat același număr de voturi (câte 17) sunt Alexandru Toma și Vasile Botnari, ambii medici la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Alexandru Toma este Șeful secției Chirurgie Toracică. Surprins de premiul acordat, a spus că meseria de medic pe care o practică zi de zi este una solicitantă, dar care îi aduce o satisfacție deosebită. Iată de ce nu poate avea o altă atitudine decât cea de responsabilitate și dăruire.

„Fiind un premiu acordat de pacienți, este foarte neașteptat și plăcut în același timp. Sigur că sunt convins că nu toți pot fi mulțumiți, pentru că sunt cazuri când trebuie să fii mai dur. E bine să ne cunoască pacienții, dar cred că trebuie să își schimbe și atitudinea față de medici, deoarece din păcate în ultima perioadă au existat foarte multe campanii de denigrare a medicului. Cred că trebuie să existe campanii mult mai ample de familiarizare, cu munca medicilor și cu greutățile prin care trec” a ținut să precizeze Alexandru Toma.

Cel de-al patrulea câștigător, Vasile Botnari, medic urolog, este în concediu. Colegii însă ne-au asigurat că premiul neapărat va ajunge la el.

Campania „Mulțumesc doctore” a fost la prima ediție și a fost organizată de echipa Platformei Spitale.MD (www.spitale.md). Aici pacienții au posibilitatea să se informeze despre performanțele tuturor spitalelor publice din țară, să le compare, să le dea note și să lase comentarii.

Pentru transparență și corectitudine, în calcul au fost luate atât voturile, cât și aprecierile și comentariile lăsate de internauți după vizualizarea pozelor simbolice cu doctori în acțiune, dar și a filmulețului video realizat de echipa Spitale.MD. în calcul au fost luate, de asemenea, mesajele lăsate de pacienți pentru doctorii care-i apreciază cel mai mult, numărul de distribuiri a campaniei  pe pagina de Facebook  spitale.md, indicând numele doctorului. La fel, s-a ținut cont și de mesajele trimise de pacienți pe pagina spitale.md, cât și coordonatorilor acestui proiect.

„În mare parte, realizările pozitive în asistența medicală spitalicească sunt rezultatul unei munci perseverente enorme a lucrătorilor medicali, care în pofida greutăţilor, de diferit ordin, întreţin verticalitatea funcţională a asistenţei medicale. Aceștia merită, pe deplin, apreciere pentru muncă, devotament, sacrificiu, precum și pentru înțelegere că astăzi statul încă nu le oferă condiții de muncă și salarii decente. Sloganul latin „Lucendo Allis Ego Ipse Ardeo!” exprimă crezul medicilor care au mai rămas să activeze în Republica Moldova și aceștia merită aprecierea întregii societăți”, ne-a declarat coordonatorul proiectului, Ghenadie Țurcanu.

Campania „Mulțumesc, Doctore”, a fost lansată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) în cadrul proiectului  Spitale.MD „Monitorul Sănătăţii pentru o bună guvernare în RM”. Acțiunea a fost susținută financiar de către Fundația Soros-Moldova/programul Sănătate Publică”.

Partenerii informaționali ai campaniei sunt: Platforma E-Sănătate.MD și mama.md.


Comentarii
Comentează