Acasă

Center For Health Policies and Studies

Mesajul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate de Ziua Mondială de Luptă cu Tuberculoza. „Să folosim această zi ca pe o oportunitate de a ne uni forțele în lupta împotriva tuberculozei”

Mesajul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate de Ziua Mondială de Luptă cu Tuberculoza. „Să folosim această zi ca pe o oportunitate de a ne uni forțele în lupta împotriva tuberculozei”

3/24/2024 3:12 PM
663
0 Comentarii

Astăzi, 24 martie, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS) se alătură comunității globale pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei. Este un moment important pentru a reflecta asupra eforturilor noastre comune în combaterea acestei boli, asupra progreselor realizate și angajamentului de eradicare a tuberculozei.

Din păcate, tuberculoza rămâne una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, afectând milioane de oameni în fiecare an. Însă prin colaborare și inovație, putem schimba această realitate. Este important să ținem minte că tuberculoza poate fi prevenită și tratată, iar persoanele afectate pot beneficia de suport adecvat.

Centrul PAS are o experiență de peste 20 de ani în această luptă atât la nivel national, cât și la nivel regional. Am început prin a oferi suport la fortificarea sistemului de laboratoare de referință din Republica Moldova și dotarea acestora. Am continuat cu fortificarea capacităților sistemului de sănătate prin studii operaționale, analize, instruiri ale lucrătorilor medicali, am contribuit la dezvoltarea sistemului informational de monitorizare și evaluare și altor soluții digitale (în special VST - tratamentul video observant). A urmat fortificarea capacităților organizațiilor societății civile, a persoanelor afectate, campanii de informare, comunicare, advocacy şi mobilizare socială.

Toate aceste activități au putut fi implementate doar în colaborare cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Justiției, Programul Național de Răspuns la TB, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, ONG-uri, organizații comunitare și autorități publice locale.

Din anul 2016, Centrul PAS are o prezență regională semnificativă în Europa de Est și Asia Centrală și este unul dintre numele sonore în răspunsul la TB în contextul lucrului și experienței de fortificare a sistemelor sănătății pentru îmbunătățirea răspunsului la tuberculoză. Astăzi oferim asistență tehnică mai multor state în adoptarea și adaptarea recomandărilor internaționale, în elaborarea și implementarea soluțiilor digitale în domeniul TB, precum și în crearea platformelor de comunicare și colaborare națională între instituțiile de stat, societatea civilă și  comunitățile afectate de tuberculoză. Experiența noastră este utilă partenerilor internațional pentru crearea, fortificarea și capacitarea organizatiilor, precum și rețelelor de comunități afectate, promovarea accesibilității, acceptabilității și calității îngrijirii pentru persoanele afectate de tuberculoză.

Vom continua să sprijinim cercetarea, să promovăm accesul la serviciile de sănătate și să creăm oportunități pentru screening, diagnostic și tratament în comunitățile noastre. Împreună putem să realizăm progrese semnificative în direcția obiectivului nostru comun de a elimina tuberculoza până în anul 2030. Țările și-au setat indicatori reali prin adoptarea Declaratiei Politice ONU în septembrie 2023, la realizarea și atingerea cărora trebuie să contribuie fiecare dintre noi.

Haideți să folosim această zi ca pe o oportunitate de a ne uni forțele în lupta împotriva tuberculozei. Să ne angajăm să lucrăm împreună pentru a asigura un viitor mai sănătos pentru toți.

DA! Putem învinge TB.


Comments
Add new comment