Peste 80 de voluntari de la colegiile de medicină din țară au fost implicați în promovarea cunoștințelor despre tuberculoză (TB) printre refugiații ucraineni, care și-au găsit adăpost, în ultimele două luni, în diverse centre de plasament temporar din Republica Moldova. Campania de informare a fost organizată în luna martie în cadrul proiectului „Fortificarea controlului tuberculozei și reducerea mortalității prin SIDA în Republica Moldova”, implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS).
Astfel, voluntarii, studenți la colegiile de medicină din Bălți, Orhei, Cahul, Ungheni și de la Centrul de Excelență în medicină și farmacie „Raisa Pacalo”, au mers prin cămine, pensiuni, hoteluri, centre de plasament temporar etc și au discutat despre TB cu ucrainenii care au fost nevoiți să-și lase casele din cauza războiului. Aceștia au pus accent pe faptul că anume în astfel de situații pot să apară focare de tuberculoză, de aceea vigilența e foarte importantă.
În cadrul campaniei, voluntarii le-au distribuit refugiaților aproximativ 5.000 de pliante informative despre simptomele TB și instituțiile unde se pot adresa, dacă suspectează că s-au îmbolnăvit.
Studenții-voluntari de la aceleași colegii s-au implicat și în campania de informare privind pericolul îmbolnăvirii de tuberculoză în toamna anului 2021, în plină pandemie de Covid-19. Pentru că atunci erau în vigoare o serie de restricții sanitare și epidemiologice, tinerii au participat la o serie de prelegeri, ținute online, despre TB și simptomele bolii, metodele de informare și prezentare a materialelor video și au primit instrucțiuni privind tehnica securității și măsurile de prevenire a infectării cu noul tip de coronavirus.
Voluntarii au primit aproximativ 10 mii de pliante informative, pe care le-au distribuit oamenilor din întreaga țară.
Deși au fost limitați în alegerea formelor de lucru din cauza pandemiei Covid-19, voluntarii au folosit, pe lângă mijloacele virtuale (discuții on-line, miniprelegeri, victorine etc.) și tehnici de comunicare „față în față” cu grupuri mici de oameni de aceeași vârstă cu ei, au amenajat standuri de informare, au distribuit materiale informative la întreprinderile și organizațiile care activau în acea perioadă și la care le-a fost permis accesul.
Prin urmare, în doar o lună și jumătate, voluntarii au reușit să organizeze 280 de activități de informare despre pericolul TB, care au cuprins mai mult de 4 mii de persoane. De asemenea, ei au transmis materiale informative despre pericolul TB în pandemia Covid-19 instituțiilor medicale din 8 raioane.
Campania de informare a durat o lună și jumătate, în perioada 15 octombrie – 30 noiembrie 2021, iar rezultatele ei au fost prezentate și analizate în cadrul unei conferinței on-line. La ea au participat voluntarii implicați în campanie, liderii acestora și profesorii consultanți.
Vom preciza, că Centrul PAS implică des în campaniile sale de informare studenții voluntari de la colegiile de medicină sau de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Totodată, organizația noastră mizează pe susținerea persoanelor de diferite vârste și profesii, deoarece tuberculoza (TB) poate fi contracarată doar dacă se implică întreaga societate.
Centrul PAS consideră importantă implicarea studenților de la colegiile de medicină și de la universitate în activități de promovare a cunoștințelor despre TB în rândul populației, având în vedere că aceștia sunt viitorii lucrători medicali, care vor putea transmite cel mai bine locuitorilor orașelor și satelor informațiile necesare despre combaterea eficientă a TB.
Colaborarea cu colegiile de medicină este deja o tradiție, pe care Centrul PAS a lansat-o acum 10 ani. Deși componența echipelor, conducătorii colegiilor se schimbă, neschimbat rămâne entuziasmul studenților, creativitatea lor în formele de lucru cu populația, dorința nu doar de a învăța ceva nou, ci și de a răspândi cunoștințe, informații printre colegi și oamenii în etate.
Centrul PAS consideră o sarcină importantă pregătirea voluntarilor, studenți la medicină, pentru activități de informare despre TB. La fel de importantă rămâne și colaborarea cu ei în campanii de informare ulterioare.