Acasă

Center For Health Policies and Studies

Ce înseamnă un spital performant și ce condiții trebuie să întrunească

Ce înseamnă un spital performant și ce condiții trebuie să întrunească

7/17/2018 11:59 AM
8368
0 Comentarii

Altfel spus, ne dorim spitale curate, reparate, mobilate, cu medici și asistenți profesioniști și omenoși. La fel, ne-am dori ca atunci când sunt elaborate și promovate anumite reforme în sănătate, să fim întrebați dacă suntem sau nu de-acord cu ele. Doar așa un sistem de sănătate poate evolua și poate fi mai aproape de oameni.

Ca să înțelegem mai bine ce înseamnă acest lucru la modul practic și să putem cere administrațiilor să îndeplinească condițiile enumerate, trebuie să știm ce înseamnă, de fapt, un spital performant. De aceea, Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), în cadrul proiectului „Promovarea responsabilității sociale participative pentru un sistem de sănătate performant”, finanțat de Banca Mondială, a lansat o campanie de informare în care oamenilor li se explică ce criterii stau la baza unui asemenea spital și când acesta poate fi considerat cu adevărat performant.

Campania se desfășoară în 9 raioane din țară, printre acestea Fălești, Glodeni, Dondușeni, Orhei Nisporeni, Șoldănești, Cahul, Cantemir și Taraclia. Acestea reprezintă toate trei regiuni al Moldovei, Nord, Centru și Sud, fiind selectate în baza unei strategii complexe, inclusiv metoda randomizării.

Cu acest prilej, locuitorii din sate primesc de la poștași, materiale informative, în care sunt descrise condițiile de evaluare a unui spital performant.

Astfel, potrivit instrumentelor de evaluare a performanței pentru îmbunătățirea calității în spitale”, elaborate de Organizația Mondială a Sănătății, acesta trebuie să se bazeze pe câțiva piloni. Adică să fie:

-  Centrat pe pacient. Acest lucru înseamnă că instituția pune pacientul în centrul serviciilor prestate. Acestea sunt oferite conform necesităților și așteptărilor pacientului, familiei și îngrijitorilor, abordarea fiind individuală. Aplică în procesul curativ cele mai înalte standarde.

- Orientat către personal. Adică spitalul oferă personalului un mediu de muncă sigur, posibilități de instruire continuă și perspective de dezvoltare personală.

-  Sigur. Spitalul urmărește în mod activ prevenirea sau reducerea riscurilor pentru pacienți, personal și mediu.

- Eficient. Spitalul îmbunătățește starea de sănătate a cetățenilor și valorifică la maxim resursele utilizate (echipament, consumabile, etc., precum și resurse umane) pentru tratarea pacienților.

-  Eficace. Spitalul obține rezultate în urma tratamentelor aplicate conform standardelor științei medicale.

-  Condus responsabil. Spitalul oferă servicii ce răspund nevoilor comunitare de sănătate și principiilor sănătății publice, furnizând tratamente, continuitatea îngrijirii și alte servicii de sănătate indiferent de grupul etnic, caracteristicile psihice, culturale, sociale, demografice sau economice.

„Oamenii trebuie să înțeleagă ce înseamnă un spital performant pentru a-l putea aprecia pe cel din localitatea sa, acolo unde este repartizat atunci când are nevoie. Este important acest lucru, deoarece în așa fel el poate să-l compare cu alte spitale și poate cere să fie tratat în spitalul cel mai performant. Un alt aspect ține de calitatea serviciilor medicale. Deseori, pacienții nu-și pot alege spitalul în care să se trateze, dar ei pot solicita servicii de calitate. Trebuie să cunoască însă ce înseamnă servicii calitative. La fel, știind ce înseamnă un spital performant, cetățenii se pot implica în elaborarea anumitor reforme, le pot susține ori se pot opune acestora”, afirmă Lucia Pîrțînă, coordonator programe la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. (Centrul PAS).

De altfel, cu cât mai mult vor ști oamenii ce înseamnă spitale performante, cu atât mai mult vor fi interesați să ceară acest lucru de la administratorii instituțiilor medicale. De asemenea, oamenii vor ști să ia decizii mai bune în ceea ce privește alegerea instituției medicale și ce fel de îngrijiri să ceară de la aceste instituții.

După finalizarea acestei campanii, în cadrul aceluiași proiect, au fost selectate alte 9 raioane, de control, în care oamenii nu au primit informații despre criteriile de care trebuie să țină cont conducătorii de spitale ca acestea să devină performante. În cadrul exercițiului social se va evalua dacă oamenii din raioanele care au primit informații înțeleg mai bine ce înseamnă un spital performant în comparație cu cei din raioanele în care nu au primit informațiile. Raioanele de control sunt Soroca, Râșcani, Ocnița, Strășeni, Criuleni, Rezina, Căușeni, Cimișlia, Basarabeasca.

Datele acestui exercițiu social se vor regăsi în Barometrul Opiniei Publice în Sănătate (BOP).

 

Comments
Add new comment